De energetische kwaliteit van voeding en voldoende (juiste) beweging spelen een
rol bij de energiebalans.
Adviezen op dit gebied kunnen deel uitmaken van de acupunctuurbehandeling.
Binnen de Chinese voedingsleer, gaat men ervan uit dat niet elk product geschikt is voor ieder individu. Deze voedingsleer is onderdeel van de Chinese geneeskunde, die voor een ieder op andere wijze wordt toegepast.
De meeste mensen eten zonder zich werkelijk bewust te zijn van de invloed van
bepaalde producten. De Chinese voedingsleer begint bij deze invloed en leert ons
dat we bepaalde producten en ingrediënten juist kunnen gebruiken, door bijv. de positieve effecten die zij op ons lichaam hebben. Daarbij wordt gekeken naar de verwarmende en verkoelende invloed, die voedingswaren ook wel onderverdelen in ‘yin’ en ‘yang’. De eerste duidt op verkoelende producten, die dus een verkoelende invloed hebben. De tweede duidt op verwarmende producten, die uiteraard een verwarmende uitwerking hebben. Iemand die het vaak koud heeft, zou dus kunnen kiezen voor meer producten die een verwarmend effect hebben en vice versa.
Er wordt gekeken naar de gesteldheid van een persoon op dat moment en er wordt rekening gehouden met de seizoenen. In de winter kies je liever voor verwarmende producten en in de zomer zijn verkoelende voedingswaren en ingrediënten zeer welkom. Zo kun je gebruikmaken van de eeuwenoude Chinese geneeskunde, simpelweg door je maaltijden met aandacht samen te stellen.
De basis van de Chinese voedingsleer zijn de vijf elementen en deze hebben alles maken met het creëren van evenwicht. Deze elementen hangen samen met onze organen en kunnen we onderscheiden als in:
Water, Vuur, Aarde, Hout en Metaal. Elk element is gekoppeld aan een kleur en er wordt gelet op de smaak en temperatuur van de producten.
Een gezonde maaltijd bevat een combinatie van deze aspecten, waarbij we gaan ervaren wat bepaald voedsel met ons doet. Het is belangrijk dat we alert zijn op hoe we ons, na de maaltijd, voelen. We eten niet wat er in huis is, maar we kiezen producten die heilzaam voor ons zijn en dat verschilt per persoon. Aandacht en evenwicht, dat zijn de sleutelwoorden binnen de Chinese geneeskunde.
(Bron: http://www.in2health.nl)
rol bij de energiebalans.
Adviezen op dit gebied kunnen deel uitmaken van de acupunctuurbehandeling.
Binnen de Chinese voedingsleer, gaat men ervan uit dat niet elk product geschikt is voor ieder individu. Deze voedingsleer is onderdeel van de Chinese geneeskunde, die voor een ieder op andere wijze wordt toegepast.
De meeste mensen eten zonder zich werkelijk bewust te zijn van de invloed van
bepaalde producten. De Chinese voedingsleer begint bij deze invloed en leert ons
dat we bepaalde producten en ingrediënten juist kunnen gebruiken, door bijv. de positieve effecten die zij op ons lichaam hebben. Daarbij wordt gekeken naar de verwarmende en verkoelende invloed, die voedingswaren ook wel onderverdelen in ‘yin’ en ‘yang’. De eerste duidt op verkoelende producten, die dus een verkoelende invloed hebben. De tweede duidt op verwarmende producten, die uiteraard een verwarmende uitwerking hebben. Iemand die het vaak koud heeft, zou dus kunnen kiezen voor meer producten die een verwarmend effect hebben en vice versa.
Er wordt gekeken naar de gesteldheid van een persoon op dat moment en er wordt rekening gehouden met de seizoenen. In de winter kies je liever voor verwarmende producten en in de zomer zijn verkoelende voedingswaren en ingrediënten zeer welkom. Zo kun je gebruikmaken van de eeuwenoude Chinese geneeskunde, simpelweg door je maaltijden met aandacht samen te stellen.
De basis van de Chinese voedingsleer zijn de vijf elementen en deze hebben alles maken met het creëren van evenwicht. Deze elementen hangen samen met onze organen en kunnen we onderscheiden als in:
Water, Vuur, Aarde, Hout en Metaal. Elk element is gekoppeld aan een kleur en er wordt gelet op de smaak en temperatuur van de producten.
Een gezonde maaltijd bevat een combinatie van deze aspecten, waarbij we gaan ervaren wat bepaald voedsel met ons doet. Het is belangrijk dat we alert zijn op hoe we ons, na de maaltijd, voelen. We eten niet wat er in huis is, maar we kiezen producten die heilzaam voor ons zijn en dat verschilt per persoon. Aandacht en evenwicht, dat zijn de sleutelwoorden binnen de Chinese geneeskunde.
(Bron: http://www.in2health.nl)